Vänd den svaga kronan till en fördel

Okej, det är en rekorddeppig höst med inflation, räntehöjningar och en toksvag krona. Men istället för att gräma sig över det bistra läget i Sverige kan den här hösten vara en möjlighet att etablera ditt företag på utländska marknader. Eftersom den svenska kronan är svagare än någonsin tidigare är det ett lysande tillfälle för våra nordiska grannar som använder danska kronor eller Euro att bege sig till Sverige för att fynda.

Internationell expansion kan låta stort, dyrt och läskigt. Men det behöver det inte vara. Istället kan det vara ett kostnadseffektivt sätt att träffa nya kundgrupper, skapa fler intäktsströmmar och ge strategiska fördelar. Sverige är fantastiskt, men det är också en begränsad marknad – just nu med mycket begränsad köpkraft.

Valutaeffekten gör att svenska varor och tjänster är billigare än någonsin för utländska konsumenter. Och svenska företag som har möjlighet att sälja till utlandet har plötsligt miljontals nya kunder att marknadsföra sig mot. För en dansk cykelentusiast som vill köpa en cykel eller ta en weekend på hotell, eller en finsk inköpschef som vill handla varor eller tjänster kan det handla om besparingar på flera 10-tals procent. Samtidigt är det positivt för svenska företag som hittar nya kundgrupper när den inhemska marknaden svajar.

Börja litet, till exempel med att översätta hemsidan, lansera webbshoppen eller testa några Google ads på andra språk. Nästa steg är att implementera lokala betalningsmetoder – det gör mycket för att nya kunder ska lita på nya utländska aktörer.

Här är sex konkreta tips på vad du som företräder ett litet eller medelstort företag utan tidigare erfarenhet av internationell försäljning bör tänka på inför att lansera er på en ny marknad:

1. Fokusera på lokal kunskap: För att lyckas på en ny marknad är det viktigt att förstå lokala kulturella och ekonomiska incitament. Native arbetar med lokala copywriters och kommunikationsexperter som har de insikter som krävs för en lyckad lansering.

2. Säkra betalningsvillkor: För att minska risken för att inte få betalt, överväg förskottsbetalning. Använd säkra betalleverantörer med gott rykte som till exempel Klarna https://www.klarna.com/se/foretag/ Vid osäkerhet kring betalning kan Exportkreditnämnden ibland försäkra mot risken.

3. Förstå internationella leveransvillkor (Incoterms): EXW och FCA är exempel på Incoterms som kan användas. Det är viktigt att veta vem som tar risken och kostnaden vid varje skede av leveransen.

4. Använd resurser för internationella affärskontakter: Små och medelstora företag kan dra nytta av tjänster som Enterprise Europe Network (EEN) för rådgivning och hjälp med internationella affärskontakter. I Sverige finns även Business Sweden som hjälper svenska företag att etablera sig utomlands https://www.business-sweden.com/sv/

5. Bygg starka internationella nätverk: Etablera relationer med kunder, partners och andra intressenter på den marknad du siktar på, och dra nytta av deras lokala kunskap och resurser.

6. Tänk långsiktigt: Undvik att enbart fokusera på kortsiktiga finansiella mått. Istället, investera i långsiktiga relationer och bygg upp en stabil grund på den nya marknaden.

Native hjälper er med copy och översättning. Enligt vår erfarenhet är det snabbaste sättet att konvertera till sälj på utländska marknader att investera i en bra översättning. Det driver trafik, skapar förtroende och konverterar nyfikna fönstershoppare till köpsugna konsumenter.

Är du nyfiken på hur ditt företag skulle kunna marknadsföra sig på utländska marknader? Hör av dig så delar vi med oss av våra tankar och erfarenheter av att nå kunder utanför Sverige.

Det här blogginlägget har även delats i en kortare variant på LinkedIn