Så lär du dig språk hemifrån

Vi på Native vill att ni tar hand om varandra under den rådande pandemin. På grund av pandemin har många av oss behövt göra en stor omställning i vardagen på kort tid, vilket också kan innebära tid över som vi annars lagt på andra sysslor. Ett tips från oss är att lägga den tiden på att antingen lära sig ett nytt språk eller att putsa upp sina redan existerande språkkunskaper. Här nedan ger vi dig effektiva tips på hur du kan göra just det!

 

Se på film

Har det blivit mycket Netflix på sistone? Vi vet känslan, men varför inte kombinera nytta och nöje? Med Chrome-tillägget Langauge Learning with Netflix kan du lära dig nya ord och fraser med hjälp av undertexterna. Tillägget visar undertexter på originalspråket tillsammans med översatta undertexter, som du väljer själv utifrån vad som finns tillgängligt för den filmen eller serien. Det är ett bra utmärkt sätt att vänja sig vid att höra språket och utöka ordförrådet. Tillägget är helt gratis och finns att ladda ner på Chrome Web Store.

Läs böcker

Kanske lite bortglömda men ack så viktiga – böckerna! Att läsa böcker är självklart ett utmärkt sätt att lära sig nya språk på, speciellt för att utöka ditt ordförråd och att få grepp om meningsuppbyggnaderna i ett specifikt språk. Välj gärna en bok som passar din nivå i stället för att gå på de tunga klassikerna direkt, särskilt om du precis har börjat att läsa böcker på ett främmande språk. Om du inte har möjlighet att låna fysiska böcker är e-böcker ett bra alternativ. Förutom olika e-boks-tjänster erbjuder dessutom många bibliotek utlåning av e-böcker, till exempel via appen Biblio som finns tillgänglig på både App Store och Google Play Store.

Använd appar

Språkinlärning via appar har blivit stort på relativt kort tid – Duolingo, Babbel, Memrise… listan kan göras lång. Apparna har olika fördelar, vissa erbjuder till exempel dig att lära nya ord och uttryck via olika spel eller att chatta och prata med folk som talar språket du vill lära dig. Kontakt med personer som talar det specifika språket ett bra sätt att lära sig vardagliga uttryck som skolböckerna kanske inte tar upp.

 

Vi hoppas att de här tipsen kan vara till nytta i dina språkäventyr. Ta hand om varandra där ute!

 

Nyttiga länkar: